Usvojen Nacionalni program ruralnog razvoja 2011-2013

Bez autora
Mar 06 2011

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da Nacionalni program ruralnog razvoja 2011–2013 Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavlja prvi višegodišnji dokument u Srbiji koji je zvanično usvojen, a bavi se merama ruralnog razvoja. Taj program usvojen je na sednici Vlade koja je održana 17. februara i njime su propisane mere za podršku prioritetnim sektorima: žitarice i industrijsko bilje, meso i mleko, voće, vinova loza i povrće. U saopštenju se dodaje da bi pomenute mere trebalo da doprinesu ostvarivanju održivog unapređenja poljoprivrednog i prehrambenog sektora putem ciljanih investicija radi povećanja njihove konkurentnosti.

Usvojen Nacionalni program ruralnog razvoja 2011-2013Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopštilo je da Nacionalni program ruralnog razvoja 2011–2013 Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede predstavlja prvi višegodišnji dokument u Srbiji koji je zvanično usvojen, a bavi se merama ruralnog razvoja.

Taj program usvojen je na sednici Vlade koja je održana 17. februara i njime su propisane mere za podršku prioritetnim sektorima: žitarice i industrijsko bilje, meso i mleko, voće, vinova loza i povrće.

U saopštenju se dodaje da bi pomenute mere trebalo da doprinesu ostvarivanju održivog unapređenja poljoprivrednog i prehrambenog sektora putem ciljanih investicija radi povećanja njihove konkurentnosti. Takođe, trebalo bi da doprinesu i unapređenju standarda bezbednosti hrane, veterinarskih i fitosanitarnih standarda, standarda zaštite životne sredine i drugih standarda u skladu sa pravnim tekovinama EU, kao i održivom razvoju ruralne ekonomije i ruralnih oblasti, uopšte podsticanje proširenja poljoprivrednih aktivnosti na selu.

Pri kreiranju mera ruralnog razvoja, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je posebnu pažnju posvetilo ženskoj populaciji pri konkurisanju za sredstva, ali i poljoprivrednim proizvođačima koji se proizvodnjom bave u predelima sa otežanim uslovima – marginalnim oblastima. Takođe, u povlašćenom položaju su i oni koji imaju manje od 40 godina, sa ciljem da se mladi ljudi zadrže u ruralnim područjima.

Sve propisane mere za podršku ruralnom razvoju su u saglasnosti sa evropskim modelom mera u cilju efikasnijeg korišćenja sredstava EU pretpristupnih fondova u budućnosti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik